Η βρώμη έχει γλουτένη;
Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη. Όμως, περιέχει μια πρωτεϊνη που μοιάζει με τη γλουτένη. Άρα;
 

Η βρώμη, τα τελευταία χρόνια έχει μπει πολύ δυναμικά στη διατροφή μας. Ενώ λοιπόν κάποτε ξέραμε το quaker απο την ομώνυμο εταιρία, τώρα πλέον πως αυτό το προϊόν είναι η βρώμη. 

Η βρώμη δεν ανήκει στα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη. Όμως ενώ κάποια άτομα με κοιλιοκάκη την καταναλώνουν ελεύθερα, κάποια άλλα έχουν συμπτώματα. Η απουσία γλουτένης είναι αυτή που την έχει κάνει τόσο δημοφιλή και έχει έρθει να αντικαταστήσει άλλα σιτηρά. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το αν είναι ασφαλής η κατανάλωση της από άτομα με κοιλιοκάκη.

Ποια είναι τα οφέλη της βρώμης σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη;

Η βρώμη είναι μια εξαιρετιή πηγή φυτικών ινών, οπότε βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, φαίνεται να παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης αλλά και σακχάρου. Φυσικά, ένα μεγάλο όφελος της προσθήκης βρώμης σε μια ελεύθερη γλουτένης διατροφή, είναι απλά η ποικιλία. 

Γιατί η βρώμη δεν θεωρείται ασφαλής για όσους έχουν κοιλιοκάκη;

Η  βρώμη μπορεί να επιλομολυνθεί με γλουτένη από σιτάρι, κριθάρη και σίκαλη. Πολλές φορές, μεγαλώνουν μαζί ή αλέθονται στον ίδιο χώρο τα παραπάνω δημητριακά. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη θα πρέπει να επιλέγουν βρώμη και προϊόντα αυτής, που έχουν σήμανση “χωρίς γλουτένη”. 

Τι διαφορά έχει η βρώμη που έχει σήμανση “χωρίς γλουτένη”; 

Όταν ένα προϊόν έχει τη σήμανση χωρίς γλουτένη, αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει και έχει επεξεργαστεί σε ένα χώρο που δεν υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσής του απο γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη). Πριν τη συσκευασία τους, ελέγχονται και πρέπει η περιεκτικότητά τους να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία για να πάρουν τη σήμανση “χωρίς γλουτένη”.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ευαισθησία στην αβενίνη;

Ο μοναδικός τρόπος να το εξακριβώσετε είναι με δοκιμή. Ξεκινήστε να καταναλώνετε βρώμη και προϊόντα βρώμης που έχουν σήμανση “χωρίς γλουτένη” και παρατηρήστε αν σας προκαλεί κάποια συμπτώματα όπως αέρια, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο. 

Τελικά, αν έχω κοιλιοκάκη, θα πρέπει να αποφεύγω τη βρώμη;

Η βρώμη με σήμανση “χωρίς γλουτένη” μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή ενός ατόμου με κοιλιοκάκη, απο την πρώτη μέρα της διάγνωσης. Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό ατόμων με κοιλιοκάκη, είναι ευαίασθητη στην αβενίνη (πρωτεϊνη που προσομοιάζει τη γλουτένη και βρίσκεται στη βρώμη). Αν λοιπόν μετά την κατανάλωση βρώμης “χωρίς γλουτένη” υπάρχουν συμπτώματα ή αυξημένα αντισώματα, χωρίς να υπάρχει άλλη πηγή γλουτένης στη διατροφή, τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί η βρώμη άμεσα από το διαιτολόγιο και να επαναξιολογηθεί η κατάσταση με τη βοήθεια του γαστρεντερολόγου και του κλινικού διαιτολόγου.

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή