- Τρώμε πάντα στο τραπέζι, όποτε είναι δυνατόν οικογενειακά.
- Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση.
- Συνοδεύουμε τα πιάτα μας πάντα με πολύχρωμα λαχανικά.
- Αν συνηθίζουμε να αναζητάμε επιδόρπιο μετά το φαγητό, προτιμούμε σπιτικές συνταγές και φρούτα.
- Αποφεύγουμε να ψωνίζουμε σνακ από περίπτερα ή αν θέλουμε να φάμε κάτι οπωσδήποτε, προτιμούμε μία πιο υγιεινή επιλογή, όπως κράκερς ή παστέλι.
- Ας καθίσουμε λίγο και ας σκεφτούμε: ποιες ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές βλέπει το παιδί μας να κάνουμε; Μήπως τσιμπολογάμε συνέχεια ή καταναλώνουμε πολλά γλυκά και αναψυκτικά μπροστά του; Τι εικόνες και αναμνήσεις του δημιουργούμε; Ας μην ξεχνάμε: η βασική τεχνική μάθησης που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας είναι η μίμηση.
Σεβόμαστε τις ανάγκες του. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε μέρα υγιεινό και θρεπτικό φαγητό, σαλάτα, φρούτα και ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας. Αυτό είναι η καλύτερη συνεισφορά μας στα παιδιά. Δε χρειάζεται, όμως, και να τους υπαγορεύουμε ρητά τις ανάγκες τους. Αφήνουμε στα παιδιά την ελευθερία να επιλέξουν τι και πόσο θα φάνε από αυτά που τους σερβίρουμε. Αποφεύγουμε να τα κυνηγάμε από πίσω με ένα κουτάλι. Μέσα από την ελευθερία της επιλογής θα μάθουν να ακούνε τις ανάγκες της πείνας και του κορεσμού που αυτά νιώθουν.
Του μαθαίνουμε να είναι «δραστήριο» όχι «αδύνατο». Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να αγαπάνε την κίνηση, τα αθλήματα και τη θρεπτική διατροφή με ενεργητικό και ευχάριστο τρόπο. Παίζουμε και αθλούμαστε μαζί τους, τρώμε υγιεινά μαζί τους για να έχουμε πάντα ένα σώμα δυνατό και υγιές και όχι «αδύνατο». Προσέχουμε πάντα τις λέξεις που διαλέγουμε, γιατί αυτές θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του. Του μαθαίνουμε να αγαπάει και να φροντίζει το σώμα του, με έναν τρόπο διασκεδαστικό.
Η σωστή διατροφή και η άσκηση δεν πρέπει να χαραχθούν στο μυαλό του ως κάτι το στρεσογόνο αλλά ως κάτι το ευχάριστο. Ας αποφύγουμε το «κόψε τα γλυκά για να χάσεις μερικά κιλά!» και ας δοκιμάσουμε κάτι από τα παρακάτω.