BRAT: η ιδανική διατροφή στη γαστρεντερίτιδα
Η διατροφή για την αντιμετώπιση της διάρροιας, έχει όνομα, ΒRΑΤ.
 

Η διάρροια μπορεί και να σε σώσει...

Όσο ενοχλητικά και αν είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, όπως εμετός και διάρροια, να θυμάσαι πως συμβαίνουν για να μας προστατέψουν. Ο οργανισμός έχει έρθει σε επαφή με κάτι που δεν του αρέσει. Μπορεί να είναι ιός, βακτήριο ή οτιδήποτε και η άμεση απάντηση του είναι να το διώξει όσο πιο γρήγορα γίνεται από μέσα του. Φαντάσου ολόκληρο το γαστρεντερικό σου, από το στόμα (αναγούλα) μέχρι την έξοδο, στο τέλος του παχέος εντέρου, να είναι σε κατάσταση συναγερμού. Συσπάσεις με ένα κοινό σκοπό...ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ.

 

Red Stop Sign

Τι να κάνω αν έχω γαστρεντερίτιδα;

Αρχικά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να μάθουμε από ποιον κολλήσαμε, εκτός και αν θεωρούμε πως μπορεί να είναι δηλητηρίαση, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί την επόμενη φορά, ως προς την επιλογή του χώρου ή και του είδους που καταναλώσαμε την τροφή. 

Person Holding Medicines

Τα αντιδιαρροϊκά δεν είναι η λύση.

Όταν η γαστρεντερίτιδα. εμφανίζεται με εμετό και διάρροια, πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στο σώμα μας να αποβάλει τον εισβολέα. Άρα δεν παίρνουμε αντιεμετικά ή αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Αφήνουμε τον οργανισμό μας να αποβάλλει αυτό που τον ενοχλεί και πιστέψτε μας η ανάρρωση θα είναι πολύ ταχύτερη.  Παίρνοντας ένα σκεύασμα που θα σταματήσει τον εμετό ή τη διάρροια, ουσιαστικά κρατάμε μέσα στο σώμα μας τον εισβολέα για περισσότερο και έτσι θα μας ταλαιπωρήσει περισσότερες μέρες ή πιο έντονα. Στη διάρροια από γαστρεντερίτιδα ή και δηλητηρίαση, αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα και για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, όπως η αφυδάτωση, η κόπωση και η αδυναμία. 

Η διατροφή BRAT

Η διατροφή για την αντιμετώπιση της διάρροιας έχει όνομα και λέγεται BRAT. Είναι ακρωνύμιο των λέξεων:

Βanana (η κλασική μπανάνα, το φρούτο)

Rice (το λευκό ρύζι)

Applesauce (αλεσμένο μήλο)

Toast (φρυγανισμένο ψωμί)

Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τον οργανισμό μας από των απώλεια υγρών, ενέργειας & θρεπτικών συστατικών λόγω της διάρροιας. Προφανώς και δεν είναι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, αλλά ένα ολιγοήμερο διατροφικό σχήμα, που σκοπό έχει να μην επιβαρύνει περισσότερο το γαστρεντερικό και να μειώσει φυσικά τις διάρροιες. 

Η διατροφή αυτή είναι φτωχή σε λιπαρά, φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά και έχει θεραπευτικό σκοπό. 

Για τις ημέρες που νοσούμε αποφεύγουμε γενικά γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, φρούτα, όσπρια, λαχανικά (εκτός από πατάτα και καρότο βραστό), καφεΐνη, ενεργειακά ποτά, αλκοόλ (για τους ενήλικες) και λιπαρά τρόφιμα. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μετά από 24 - 48 ώρες επιστρέφουμε σιγά σιγά σε πλήρη διατροφή.

Μα το μωρό πίνει μόνο γάλα. Τι να κάνω;

Αν θηλάζει, δεν αλλάζουμε κάτι και επικοινωνούμε με τον παιδίατρο μας. Ένα μωρό που είναι σε ηλικία που δεν πίνει ακόμα νερό, λόγω της διάρροιας, θα πρέπει να του προσφέρουμε περισσότερους θηλασμούς για να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει και όποιο υγρό κατα περίπτωση μας προτείνει ο παιδίατρος. 

Για τα μωρά που δεν θηλάζουν αποκλειστικά, προτείνεται η κατανάλωση βρεφικού αντιδιαρροϊκού γάλακτος. Είναι σκευάσματα χωρίς λακτόζη. Επίσης μπορεί να φτιαχτεί το σύνηθες γάλα με την προσθήκη νερού, από βρασμένο ρύζι. 

Ο ρόλος του νερού

Τόσο η διάρροια όσο και ο εμετός μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση αλλά πολύ πιο συχνά προκαλούν διαταραχές στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Αρχικά, αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε, πίνοντας νερό γουλιά γουλιά. Προσοχή!!! Το νερό πρέπει να το πίνουμε σε μικρές ποσότητες και συχνά για να αποφύγουμε συσπάσεις στο γαστρεντερικό. Καλό είναι, το νερό να είναι και σε θερμοκρασία δωματίου. 

Επίσης, στο νερό προσθέτουμε σκόνη ηλεκτρολυτών που θα βρούμε στο φαρμακείο, με σκοπό την αναπλήρωση τους. Έτσι θα αναρρώσουμε γρηγορότερα και δεν θα αισθανόμαστε εξασθενημένοι.

Άδειο στομάχι 

Αν υπάρχουν και στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία και ανορεξία, καλό είναι να ακούσουμε το σώμα μας και να αφήσουμε το γαστρεντερικό να "ξεκουραστεί" και να ηρεμήσει. Λίγες ώρες νηστείας, με σταθερή όμως πρόσληψη υγρών, θα μας βοηθήσει να αναρρώσουμε γρηγορότερα. 

Ύπνος

Δίνουμε στο σώμα μας, χρόνο για ξεκούραση και ανασυγκρότηση δυνάμεων. 

Αν συνυπάρχει πυρετός ή τα συμπτώματα παραμένουν για πάνω από 72 ώρες ή γενικά κάτι σας ανησυχεί και το ένστικτό σας δεν ησυχάζει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. 

Προβιοτικά

Μετά τη διάρροια, έχουμε την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στο εντεράκι μας καλά βακτήρια και έτσι να ενισχύσουμε και το ανοσοποιητικό μας. Λαμβάνουμε ένα καλό συμπλήρωμα προβιοτικών και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στη φύση. 

 

 

Για να γνωρίζεις τα πάντα για την παιδική διατροφή εγγράψου στη σελίδα μας
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή