1. Από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό (μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλάκι σόδα για να μαλακώσουν περισσότερο).
2. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε με άφθονο νερό σε μία κατσαρόλα. Τους βράζουμε τους γίγαντες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (περίπου 40 λεπτά αλλά εξαρτάται από τα φασόλια).
3. Σε ένα τηγανάκι μαλακώνουμε με 2 κουταλιές λάδι τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια στιφάδου, το σκόρδο, τις πιπεριές Φλωρίνης και το πράσο. Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε στην άκρη.
4. Μόλις μαλακώσουν οι γίγαντες τους στρώνουμε σε ένα ταψί μαζί με το ζουμί τους. Προσθέτουμε τα λαχανικά που έχουμε στο τηγάνι μαζί με τα υγρά τους.
5. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες.
6. Περιχύνουμε με τη σάλτσα.
7. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και προσθέτουμε το μαϊντανό.
8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Κατά διαστήματα ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό για να μην ξεραθεί το φαγητό.
Τip: Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά όπως καρότο, σπανάκι κλπ