Μια συνταγή για να είναι μαλακό και ζουμερό το κοτόπουλο και να χρησιμοποιήσουμε και εκείνα τα χειροποίητα μακαρόνια που αγοράσαμε στις διακοπές.
Τα υλικά μας
1 ολόκληρο κοτόπουλο ή φιλέτα ή μπούτια κοτόπουλου
Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
800γρ. ώριμες ντομάτες ή 2 κονσέρβες ψιλοκομμένο ντοματάκι
2 φύλλα δάφνης
400ml νερό ή ζωμό
200γρ. χειροποίητο ζυμαρικό ή χυλοπίτες
Λίγο φρέσκο δυόσμο για το σερβίρισμα
Τριμμένη μυζήθρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Μπορούμε να κρατήσουμε την πέτσα μόνο στα μπουτάκια και να την αφαιρέσουμε από τα υπόλοιπα μέρη του κοτόπουλου.
Βάζουμε σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν. Τα αφήνουμε περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά για να ροδίσουν καλά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και περιμένουμε να πάρει χρώμα και αυτό.
Σβήνουμε με τη ντομάτα ή τον πολτό ντομάτας (όποιο έχουμε επιλέξει), τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει βράση.
Μόλις βράσει, κατεβάζουμε την ένταση της εστίας (5/9), σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40-50 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κοτόπουλου).
Όταν θεωρούμε πως το κρέας μας είναι έτοιμο, αυξάνουμε την ένταση (9/9) και προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και περιμένουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, βάζουμε τις χυλοπίτες ή όποιο άλλο "χειροποίητο μακαρόνι" διαθέτουμε και αφήνουμε να βράσει ακολουθώντας το χρόνο της συσκευασίας του ζυμαρικού ή για περίπου 10 λεπτά.
Δοκιμάζουμε το ζυμαρικό και αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο και τυρί τριμμένο (προαιρετικά).