Η "μαγειρίτσα" προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, αφού περιέχει εντόσθια και πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες δεν την προτιμούν. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα, κρατάει τα λαχανικά και τον ανοιξιάτικο χαρακτήρα της, και αντικαθιστά τα εντόσθια με κοτόπουλο ή/ και μανιτάρια.
Τα υλικά μας
1 μεγάλο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
1 δαφνόφυλλο
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ολόκληρα ψιλοκομμένα
250 γρ. μανιτάρια λευκά και καφέ κομμένα σε κυβάκια
2 αυγά
χυμό από 2-3 λεμόνια
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αφού κόψουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, αφαιρούμε την πέτσα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί και προσθέτουμε και το δαφνόφυλλο.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1,5 ώρα περίπου.
Αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι.
Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια και το κρατάμε για τη σούπα.
Κόβουμε σε κυβάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα αφήνουμε να βράσει ο ζωμός μαζί με το μαρούλι, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια περίπου για 10 λεπτά και έπειτα αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σε ένα μεταλλικό ή πορσελάνινο μπολ, χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι. Μόλις το μείγμα αφρατέψει, προσθέτουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα βαθιά, σούπα μέσα στο μπολ με το αυγολέμονο, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ζωμό, μέχρι το περιεχόμενο του μπολ να αποκτήσει τη θερμοκρασία της σούπας.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζουμί ανακινώντας ελαφρά την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κομματάκια κοτόπουλου και τα μανιτάρια.
Σερβίρετε ζεστή με μπόλικο πιπέρι για τους μεγάλους, ενώ είναι εξαιρετικά θρεπτική για τους μικρούς.