Mini calzone
Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τις mini μερίδες...
 
Τα υλικά μας

Για τη ζύμη:

  • 25 γρ, φρέσκια μαγιά (στα ψυγεία των super markets) ή 1 φακελάκι ξερή
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500γρ.αλεύρι για χωριάτικο ψωμί ή ζυμώματα
  • 340ml νερό χλιαρό
  • 1κ.γλ. γεμάτο ζάχαρη
  • 1.κ.γλ.αλάτι

 Για τη γέμιση:

  • τυρί τριμμένο
  • κοτόπουλο ψητό που έχει περισσέψει
  • μανιτάρια/ πιπεριές
  • κιμάς με κόκκινη σάλτσα

 


Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το νερό τόσο που να το αντέχουμε ευχάριστα στο δάκτυλό μας.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
  3. Μόλις διαλυθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό.
  4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι, το αλεύρι και το αλάτι. Το αλεύρι το ρίχνουμε τμηματικά, ενώ ζυμώνουμε. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ελαστική αφράτη ζύμη.
  5. Όταν έχουμε ρίξει όλο το απαιτούμενο αλεύρι, ζυμώνουμε για 5 λεπτά συνεχόμενα.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι, το οποίο απλώνουμε στα τοιχώματα και επανατοποθετούμε τη ζύμη μας μέσα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει από 30 λεπτά μέχρι 2-3 ώρες.
  7. Όταν είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε τα calzone μας, παίρνουμε απαλά ένα κομμάτι ζύμης σαν να θέλαμε να κάνουμε ένα μεγαλούτσικο τυροπιτάκι και το ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη (χωρίς όμως να ασκούμε πολύ πίεση), πάνω σε λαδόκολλα.
  8. Τοποθετούμε τα υλικά της επιλογής μας και είμαστε έτοιμοι. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει.
  9. Κλείνουμε το κάθε "πιτάκι-πιτσάκι-mini calzone" και πιέζετε τις άκρες του, να ενωθούν και να κλείσουν καλά.
  10. Αλείφουμε με λίγο αυγό.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά, βάζοντας το ταψί στη μεσαία θέση, μέχρι να ροδίσουν.

#tips:

  1. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε κλασικό σκληρό αλεύρι ή αλεύρι για χωριάτικο ψωμί.
  2. Μετά το ζύμωμα μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 20-30 λεπτά και να το ξαναζυμώσουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  3. Το ζυμάρι διατηρείται για 24 ώρες στο ψυγείο, και για πολύ περισσότερο στην κατάψυξη.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή