Χριστουγεννιάτικη πίτα με γαλοπούλα
Φέτος, δεν πετάμε φαγητό. Φτιάχνουμε νόστιμη πίτα με τη γαλοπούλα που περίσσεψε.
 
Τα υλικά μας
  • Γαλοπούλα που περίσσεψε (περίπου 400γρ μαγειρεμένη)
  • 1 πράσο μεγάλο ή 2 μικρά
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 5κ.σούπας γάλα φρέσκο
  • 1 συσκευασία μικρή (200gr.) κατίκι Δομοκού
  • 2 φωλιές θρυμματισμένες φιδέ
  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ή κιχι
  • Μοσχοκάρυδο
  • Ελαιόλαδο για τα φύλλα.

Εκτέλεση

 

  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι βάζουμε το πράσο να σοταριστεί με νερό. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να μαλακώσει.
  • Το στραγγίζουμε και το κρατάμε στο πλάι. 
  • Σε ένα αντικολητικό σκεύος, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (όχι να κάψει) και προσθέτουμε τη γαλοπούλα με το πράσο. Επίσης προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τις πιπεριές κομμένες και το γάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον φιδέ.
  • Βάζουμε μοσχοκάρυδο κατά βούληση. Αλάτι δεν προσθέτουμε, αφού το κρέας μας ήταν ήδη αλατισμένο.
  • Ανακατεύουμε και περιμένουμε να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να πήξει το μίγμα μας.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
  • Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε καλά λαδωμένο ταψί. Μεταξύ των φύλλων βάζουμε λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο. 
  • Αφού έχει κρυώσει το μίγμα μας, ρίχνουμε το κατίκι Δομοκού και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μίγμα μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε μέσα στα φύλλα. Το στρώνουμε καλά και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Ανάμεσα στα φύλλα, απλώνουμε λίγο λάδι με το πινέλο.
  • Όταν βάλουμε και το τελευταίο, λαδώνουμε την επιφάνειά του, χαράζουμε σε κομμάτια και έτοιμη η πίτα μας για ψήσιμο.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για 1 ώρα.

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή