Εύκολη αραβική πίτα με σπιτικό φύλλο
Με αυτό το φύλλο, μπορείς να φτιάξεις από πίτες, μέχρι "αραβικές" πίτες για σάντουιτς ή για υγιεινά chips.
 
Τα υλικά μας
  • 500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 8 κουτ.σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κουτ.σούπας ξίδι
  • 250 ml. νερό
  • Αλάτι/ μυρωδικά (προαιρετικά) 

Με αυτή τη συνταγή φτιάχνονται 10 πιτούλες σε μέγεθος ενός πιάτου.


Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ ζυγίζουμε το αλεύρι. 
  2. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι (αν θέλουμε) και τα μυρωδικά (επίσης αν επιθυμούμε). 
  3. Τέλος προσθέτουμε το νερό. 
  4. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη, ζύμη την οποία θα αφήσουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να ξεκινήσουμε και αμέσως το άνοιγμα, αλλά ο αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν ξεκουραστεί το ζυμάρι. 
  5. Κόβουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια. Το μέγεθος της κάθε μπάλας καθορίζεται από τη συνταγή. Προφανώς, αν θέλουμε να κάνουμε αραβικές πίτες ή σφακιανές, που είναι ατομικές, τότε θα φτιάξουμε μικρότερα μπαλάκια, από το αν κάνουμε μεγάλη χορτόπιτα. 
  6. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και απλώνουμε το ζυμαράκι μας με πλάστη. Αν δεν έχουμε πλάστη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι ή οποιοδήποτε κυλινδρικό εργαλείο. 
  7.  Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ήδη τοποθετήσει στην εστία της κουζίνας και έχει ζεσταθεί αρκετά, μεταφέρουμε κάθε "φύλλο" και ψήνουμε σαν κρέπα. Μόλις ροδίσει η κάτω πλευρά (αρχίζει και φουσκώνει η πιτούλα μας) τη γυρνάμε από την άλλη. 
  8. Ανάλογα με τη συνταγή μπορούμε να: 
  • τα κάνουμε απλές πίτες (κάτι μεταξύ τορτίγιας & αραβικής) για να συνοδέψουμε το σουβλάκι ή απλά να τις βουτήξουμε σε σπιτικά ντιπς,
  • τα γεμίσουμε και να τα κάνουμε στριφτάρια, 
  • τα γεμίσουμε και να κάνουμε σφακιανές πίτες στο αντικολλητικό, 
  • να τα ψήσουμε στο αντικολλητικό και να τα χρησιμοποιήσουμε για sandwich,
  • να τα ψήσουμε στο αντικολλητικό και μετά να τα κάνουμε chips αραβικής πίτας.  
Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή