Πανεύκολη ζύμη με 3 υλικά για ιδέες κολατσιού
Η πιο εύκολη και αφράτη ζύμη για να γεμίσουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας, αλλά και για να φτιάξουμε σπιτικές πίτες για σουβλάκι ή αραβικές ή ακόμα και πίτσα με αφράτη βάση.
 
Τα υλικά μας
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
  2. Το αλεύρι το ρίχνουμε ενώ ζυμώνουμε για να έχουμε τον έλεγχο της υφής της ζύμης. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας, δεν πρέπει να είναι όμως πολύ στεγνή. Μπορεί να χρειαστούν και 30-40γρ. παραπάνω αλεύρι. Εξαρτάται από την υγρασία του γιαουρτιού. 
  3. Παίρνουμε μια μικρή μπαλίτσα από τη ζύμη, την ανοίγουμε στα χέρια μας και βάζουμε μέσα 1κ.γλυκού αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.
  4. Κλείνουμε το χέρι μας, ενώνουμε τις άκρες και τοποθετούμε το πιτάκι μας σε ταψί με λαδόκολα.
  5. Μόλις τελειώσουμε το γέμισμα, ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου με αέρα για 15-18 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο.
  6. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με κρόκο αβγού ή γάλα για να ροδίσουν.

#‎tips‬:

1. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 15-30 λεπτά. Όσο πιο πολύ "ξεκουράζεται" τόσο πιο αφράτο το αποτέλεσμα.

2. Ανοίγουμε τη ζύμη με το χέρι με απαλές κινήσεις. Όσο περισσότερο πιέσουμε τη ζύμη ή την απλώσουμε με πλάστη στο τραπέζι, τόσο πιο λεπτό ζυμάρι θα έχουν τα πιτάκια.

3. Μπορούμε να τα κάνουμε μεγαλύτερα και να μοιάζουν με μεγάλες πίτες, ιδανικές για γεύμα στο σχολείο αλλά και στη δουλειά, όπως επίσης και σαν βάση για πίτσα. Οι αραβικές και τα πιτάκια για σουβλάκι φτιάχνονται σε αντικολλητικό, όπως ακριβώς οι κρέπες. 

4. Μερικές ιδέες για γέμιση είναι: τυρί, τυρί κρέμα, σπανάκι με τυρί, ανάμεικτα χορταρικά, κιμάς, μερέντα με σοκολάτα υγείας, κουβερτούρα, καρύδόψιχα με ζάχαρη και κανέλα και ό,τι βάζει ο νούς μας.

5. Τα πιτάκια μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη ωμά και για να τα ψήσουμε τα τοποθετούμε κατευθείαν στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου με αντιστάσεις πάνω και κάτω (χωρίς να τα ξεπαγώσουμε), αυξάνοντας όμως το χρόνο ψησίματος.




 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή