Το απόλυτο ζυμάρι πίτσας.
H ζύμη για πίτσα είναι πιο εύκολη από όσο νομίζεις. Και η κλασική ιταλικού τύπου πίτσα είναι ένα ισορροπημένο γεύμα!!
 
Τα υλικά μας
  • 25 γρ. φρέσκια μαγιά (στα ψυγεία των super markets) ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 4κ.σ.ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για ζυμώματα - σκληρό - για αρτοσκευάσματα
  • 680-700ml νερό χλιαρό
  • 1.κ.γλ.αλάτι

Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνουμε το νερό τόσο που να το αντέχουμε ευχάριστα στο δάκτυλό μας.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
  3. Μόλις διαλυθεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό.
  4. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το λάδι, το αλάτι και αλεύρι. Το αλεύρι το ρίχνουμε τμηματικά, ενώ ζυμώνουμε. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια ελαστική αφράτη ζύμη.
  5. Όταν έχουμε ρίξει όλο το απαιτούμενο αλεύρι, ζυμώνουμε για 5 λεπτά συνεχόμενα.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, ρίχνουμε μέσα λίγο λάδι, το οποίο απλώνουμε στα τοιχώματα και επανατοποθετούμε τη ζύμη μας μέσα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει από 30 λεπτά μέχρι 2-3 ώρες ή για ακόμα πιο εύπεπτη ζύμη, την τοποθετούμε για 24 ώρες στη συντήρηση του ψυγείου, αφού την 'έχουμε σκεπάσει με μεβράνη.
  7. Όταν είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε την πίτσα μας. Παίρνουμε απαλά το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη (χωρίς όμως να ασκούμε πολύ πίεση), πάνω σε λαδόκολλα. Για να μην κολλάει, πασπαλίζουμε τη ζύμη και τα χέρια με με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι ή καλαμποκάλευρο.
  8. Τοποθετούμε τα υλικά της επιλογής μας και είμαστε έτοιμοι. Σε αυτό το σημείο βάζουμε τη φαντασία μας να δημιουργήσει.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω, για 15 λεπτά, βάζοντας το ταψί στην πιο χαμηλή θέση. Σε φουρνους που διαθέτουν "βαθμίδα πίτσας" (συνδυασμός αέρα με κάτω αντίσταση), ψήνουμε εκεί για 12-13 λεπτά στους 210 βαθμούς.

#tips:

  1. Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή θέση του φούρνου για ξεροψημένη βάση.
  2. Ετοιμάζουμε τις πίτσες και μετά ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί, ώστε να δώσουμε λίγο χρόνο στις πίτσες μας να ξεκουραστούν.
  3. Δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το ταψί μας γιατί χρησιμοποιούμε λαδόκολλα ή ακόμα καλύτερα αλέυρι καλαμποκιού, για να γίνει η βάση πιο τραγανή.
  4. Η συνταγή είναι για 2 κλασσικά μεγάλα ταψιά φούρνου ή 4 κλασικές στρογγυλές οικογενειακές πίτσες.
  5. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε κλασσικό σκληρό αλεύρι.
  6. Μετά το ζύμωμα μπορούμε να αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 20-30 λεπτά και να το ξαναζυμώσουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή