Το κέικ που μας μεγάλωσε
Αυτή είναι η συνταγή του κλασικού κέικ που μας μεγάλωσε. Που αν και έχει τα κλασικά υλικά όπως βούτυρο και ζάχαρη, μερικές φορές επιλέγουμε και εμείς, οι μαμάδες διαιτολόγοι να φτιάξουμε, για την οικογένεια μας. Γιατί αυτό το κέικ μπορεί να είναι καλύτερο ποιοτικά, ίσως και θερμιδικά από αρκετά τυποποιημένα και πολυεπεξεργασμένα "healthy snack" του εμπορίου. Καλή επιτυχία!!!
 
Τα υλικά μας
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη (δεν χρησιμοποιούμε στο σπίτι λευκή) 
  • 150γρ. βούτυρο λιωμένο (κανονικό βούτυρο, όχι μαργαρίνη) 
  • 3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά
  • 1 βανίλια ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού (εμείς πάντα προτιμούμε το πορτοκάλι)
  • 200γρ. γιαούρτι κλασικό ή στραγγιστό (παραδοσιακά, δεν βάζαμε γάλα)
  • 250γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτ.γλυκού γεμάτο baking powder
  • 35γρ. κακάο (κλασικό κακάο σκόνη, το "πικρό")
  • 5 κουτ.σούπας βραστό νερό 

Εκτέλεση
  1. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα ή την κλασική μακρόστενη. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170οC με αντιστάσεις πάνω κάτω.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το οποίο έχουμε μαλακώσει σε ένα κατσαρολάκι, αλλά δεν έχουμε λιώσει τελείως ή κάψει, και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 
  3. Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή χρησιμοποιούμε μεγάλο μίξερ ή ακόμα και με το χέρι μας. 
  4. Χτυπάμε αρκετά να αφρατέψουν τα υλικά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Περιμένουμε να αφομοιωθεί το κάθε αυγό στο μείγμα, πριν προσθέσουμε το επόμενο. 
  5. Σε αυτό το σημείο, βάζουμε τη βανίλια ή το πορτοκάλι και το γιαούρτι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
  6. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά αλλά καλά το μείγμα.
  7. Ρίχνουμε το 1/2 μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και κρατάμε το άλλο μισό. 
  8. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη σκόνη κακάο με το νερό. 
  9. Ρίχνουμε την "πάστα" κακάο στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αν μας φαίνεται πολύ σφιχτό, πιο σφιχτό από το μείγμα κέικ, μπορούμε να προσθέσουμε πολύ λίγο γάλα. 
  10. Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το υπόλοιπο, στη φόρμα κέικ και με ένα μαχαίρι, ανακατεύουμε, ανάλογα με το τι σχέδιο θέλουμε να έχει η σοκολάτα στο ψημένο κέικ μας. 
  11. Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά. Καλό είναι όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε, αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό. 

Πώς γίνεται ο έλεγχος με μαχαίρι;

Ανοίγουμε προσεκτικά τον φούρνο και τραβάμε ελαφρά τη φόρμα του κέικ προς τα έξω. Βάζουμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ και το ξανατραβάμε προς τα έξω. Θέλουμε το μαχαίρι να παραμείνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα μείγματος. Αν το κέικ δεν είναι έτοιμο ακόμα, αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 5 λεπτά και ξαναελέγχουμε. 

 

 

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή