- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα ή την κλασική μακρόστενη. Ανάβουμε τον φούρνο στους 170οC με αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το οποίο έχουμε μαλακώσει σε ένα κατσαρολάκι, αλλά δεν έχουμε λιώσει τελείως ή κάψει, και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
- Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή χρησιμοποιούμε μεγάλο μίξερ ή ακόμα και με το χέρι μας.
- Χτυπάμε αρκετά να αφρατέψουν τα υλικά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Περιμένουμε να αφομοιωθεί το κάθε αυγό στο μείγμα, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Σε αυτό το σημείο, βάζουμε τη βανίλια ή το πορτοκάλι και το γιαούρτι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά αλλά καλά το μείγμα.
- Ρίχνουμε το 1/2 μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και κρατάμε το άλλο μισό.
- Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη σκόνη κακάο με το νερό.
- Ρίχνουμε την "πάστα" κακάο στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Αν μας φαίνεται πολύ σφιχτό, πιο σφιχτό από το μείγμα κέικ, μπορούμε να προσθέσουμε πολύ λίγο γάλα.
- Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το υπόλοιπο, στη φόρμα κέικ και με ένα μαχαίρι, ανακατεύουμε, ανάλογα με το τι σχέδιο θέλουμε να έχει η σοκολάτα στο ψημένο κέικ μας.
- Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά. Καλό είναι όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε, αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό.
Πώς γίνεται ο έλεγχος με μαχαίρι;
Ανοίγουμε προσεκτικά τον φούρνο και τραβάμε ελαφρά τη φόρμα του κέικ προς τα έξω. Βάζουμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ και το ξανατραβάμε προς τα έξω. Θέλουμε το μαχαίρι να παραμείνει καθαρό, χωρίς υπολείμματα μείγματος. Αν το κέικ δεν είναι έτοιμο ακόμα, αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 5 λεπτά και ξαναελέγχουμε.