1. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει.
2. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
3. Προσθέτουμε το μέλι και το πετιμέζι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
4. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε όλες τις σκόνες (αλάτι, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μαγειρική σόδα, αλεύρι) και ανακατεύουμε.
5. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μίγμα με τις σκόνες στο μίξερ μας και χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
6. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη μας τη χωρίζουμε σε δύο ζυμαράκια και τα τυλίγουμε το καθένα χωριστά σε διαφάνεια. Τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ή και όλη τη νύχτα, αν μας βολεύει.
7. Βγάζουμε το ένα ζυμαράκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Φτιάχνουμε ένα φύλλο ζύμης πάχους περίπου 1/2 εκατοστού. Κόβουμε μπισκοτάκια με τα κουπάτ μας και τα βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο ζυμαράκι. (ή το βάζουμε στην κατάψυξη για να έχουμε ζύμη για φρέσκα μπισκότα μία άλλη ημέρα).
8. Ψήνουμε τα μπισκότα μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 8-12 λεπτά.
9. Προαιρετικά τα στολίζουμε με γλάσο ή ζαχαρόπαστα ή frosting για ακόμα πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο αποτέλεσμα αλλά ακόμα και χωρίς αυτό είναι πεντανόστιμα και μυρίζουν... Χριστούγεννα!
#Tip1: Το πετιμέζι έχει μεστή, γλυκιά γεύση και άρωμα. Υπάρχουν, όμως, στην αγορά πετιμέζια αραιά ή πιο πυκνά. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα πετιμέζι με υφή πυκνή (σα μέλι). Αν το πετιμέζι μας είναι πιο αραιό, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι.
#Tip2: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά υλικά. Στην Αμερική χρησιμοποιείται η μελάσσα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χαρουπόμελο. Προσθέτουμε τα γλυκαντικά μας σε ίδια ποσότητα με το μέλι και το πετιμέζι. Το αποτέλεσμα γευστικά είναι παρεμφερές.