Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη μόνο με μέλι!
Μελομακάρονα ... μόνο με μέλι!!!
 
Τα υλικά μας

Για τη ζύμη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κούπες φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ολικής
  • 1/2 κούπα αλεύρι βρώμης 
  • Χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα βιολογικά
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ.σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
  • 1/2 κούπα νερό 
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο βιολογικό & χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • ½ κούπα μέλι
Για το γαρνίρισμα
  • Καρύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα


Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το μέλι σε μπεν μαρι να γίνει όσο πιο ρευστό γίνεται. 
  2. Ρίχνουμε το μέλι στον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  3. Χτυπάμε με το σύρμα το λάδι και τον χυμό του πορτοκαλιού με το μέλι.
  4. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  5. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι (ολικής και βρώμης), στο οποίο έχουμε βάλει μέσα το baking powder και τη σόδα, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μην παραζυμώσετε και σκληρύνει). Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί μετά θα αναρωτιέστε γιατί βγήκαν σφιχτά τα μελομακάρονά σας. Αφήστε την να ξεκουραστεί 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη.
  6. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε με τα δάκτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπάτ σε σχήματα αστεριού για να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά. Δεν τα κάνουμε πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν.
  7. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα κεντάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε στους 180C για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ).
  8. Στο μεταξύ βάζουμε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξύλο της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να λιώσει το μέλι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  9. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά (ένδειξη 2 - 3 σε εστίες με 9 βαθμίδες) χωρίς να το αφήσουμε να ξαναπάρει βράση. Χρησιμοποιούμε τηγάνι ή βαθύ ρηχό σκεύος, γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να μελώσουμε τα μελομακάρονα.
  10. Βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βουτάμε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζουμε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  11. Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
  12. Περιχύνουμε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει) και αν επιθυμούμε.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή