Ευκαιρία για δημιουργία στην κουζίνα και με τα παιδιά.
Τα υλικά μας
250γρ.βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
1 1/2 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζ.τσαγιού γάλα
1/2 φλιτζ.τσαγιού χυμό πορτοκάλι
2 βανίλιες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προτιμούμε ακέρωτα, βιολογικά)
4 μέτρια ή 3 μεγάλα αβγά
800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
2κ.γλυκού γεμάτα baking powder
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το σύρμα, στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και χτυπάμε.
Συμπληρώνουμε το μίγμα μας με το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και τις βανίλιες.
Αφαιρούμε το μίγμα από το μίξερ και αναλαμβάνουμε χειρωνακτική εργασία, καθώς προσθέτουμε το αλέυρι σιγά σιγά.
Το baikinig powder το ρίχνουμε μαζί με το αλεύρι, όταν η ζύμη μας είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.
Η τελική μορφή της ζύμης πρέπει να είναι λεία, ελαστική και μαλακή.
Αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 15 λεπτά. Μέχρι να ετοιμάσουμε ταψιά, λαδόκολλες, κουπατ και να πλύνουν τα παιδιά τα χέρια τους.
Φτιάχνουμε πλεξουδίτσες ή στριφταράκια. Μικρά, όσο ο αντίχειράς μας, γιατί μετά θα φουσκώσουν αρκετά.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και αλείφουμε με αβγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 15-17 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσουν). Κάποιοι φούρνοι διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα για βουτήματα, οπότε επιλέγουμε αυτό το πρόγραμμα (200 βαθμοί πάνω κάτω σε περιβάλλον ατμού) για 12-13 λεπτά.