Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς ζάχαρη
Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς ζάχαρη. Μια συνταγή από τη mamangelique, με τη δύναμη και τη γεύση του μελιού.
 
Τα υλικά μας
  • 2 αβγά
  • 300γρ. μέλι (προτείνουμε ανθέων που έχει πιο ήπια γεύση και χρώμα)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού (καλύτερα βιολογικό - ακέρωτο)
  • 50ml χυμό πορτοκάλι 
  • 50ml γάλα (κοινό ή χωρίς λακτόζη ή αμυγδάλου)
  • 150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 670γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • σόδα στη μύτη του κουτ.γλυκού
  • 1 κρόκο και λίγο γάλα για το άλειμμα στο τέλος

Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε στο μίξερ το μέλι και το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο. Καλό θα ήταν το μέλι να είναι αρκετά ρευστό. Αν έχει ζαχαρώσει, μπορούμε να το βάλουμε για λίγο σε λεκάνη ή κατσαρόλα με χλιαρό νερό. Σε αυτή τη φάση της συνταγής χρησιμοποιούμε το "φτερό" του μίξερ. 
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και ανακατεύουμε. 
  3. Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε τον "γάντζο". Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. 
  4. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. 
  5. Αλευρώνουμε τα χέρια μας για να μην μας κολλάει το μίγμα, λόγω του μελιού, και πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε.
  6. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε ταψί και αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο γάλα από πάνω για να ροδοκοκκινίσουν. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω - κάτω. Τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση σχάρας για 20-22 λεπτά.

#tip 1: Λόγω του μελιού, έχουν περισσότερη υγρασία και είναι πιθανό τη 2η μέρα να μαλακώσουν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι νοστιμότατα.

Δείτε ακόμα...
Επιστροφή στην κορυφή